01.11. 2017г 120 години от основаването си отбеляза НЧ „Пробуда-1897” гр.Средец

120 години от основаването си отбеляза НЧ „Пробуда-1897” гр.Средец в деня, в който отдаваме заслужена почит на народните будители – 1 ноември.
В програмата, посветена на честването, взеха участие всички самодейни колективи, част от читалищната дейност през последните години. Бяха връчени отличия на изявени читалищни дейци, дали своя принос за развитието и утвърждаването на културното средище през годините. Наградите бяха връчени лично от кмета на града – Иван Жабов, който е  и председател на Организационния комитет, реализирал тържественото отбелязване на годишнината. Празникът уважи с присъствието си и председателят на читалищния съюз за област Бургас – Кольо Николов.
Специален гост на тържеството беше възпитаничката на читалището и настоящ солист на НФА „ Филип Кутев” -Радостина Йовкова. Талантливата певица, родом от град Средец, се появи на сцената в автентична тронска носия и под бурните аплодисменти на публиката изпълни няколко песни от творческия си репертоар и от този на Комня Стоянова – популярно име на солистка от съседно село и емблематична личност за региона. След края на честването Радостина с умиление си припомни първите стъпки в творческата са кариера като невръстна певица и танцьорка в местен самодеен състав, които я превръщат през годините в професионален изпълнител. Талантливата дама благодари от сърце на сегашния екип и ръководство на НЧ „Пробуда – 1897” за нестихващия ентусиазъм и неуморна работа по издигането и опазването на духовните ценности и българските традиции в тези трудни за изкуството и културата времена
.